Santai bersama BEN ASHAARI

Hasrat baru terus tercapai | blog Ben Ashaari



assalamualaikum w.b.t.

hye korang...

haa, semalam masa dya kat dalam bus,  dalam perjalanan balik ke kampung 2, dya rasa macam pelik jer...

kenapa pelik???

sebab jalan yang selalu dya balik tu, pak cik bus tak lalu pun ikot situ, dia lalu jalan lain... patot la malam tu dya tak rasa pun nak tidur... rupa-rupanya pak cik bus tu nak lalu jalan lain kot... haa, petang semalam jugak dya ada terbaca entry kat ben ashari tentang hentian baru kat gua musang... dan secara tak sengaja dan tak disangka-sangka jugak, pak cik bus yang bawak dya balik kampung ni berhenti makan kat r&r gua musang... yang r&r baru tu... tak sangka kan??? baru jerk at entry ben ashari terus sampai malam 2... haa, kat bawah ni ada beberapa gambar yang smepat dya shoot kat hentian tersebut...

r&r baru di gua musang, kelantan...
 
haa, macam mana???

kira ok la jugak kan??? seperti mana yang ben ashari cakap kat entry dia, dulu r&r ni dah ada, tapi tak berapa menarik dan agak kotor... sekarang ni diorang dah pun ubah suai tempat ni... dikira ok la dari yang dulu... bersih lagi r&r yang sekarang ni...
sampai kat rumah lak, bukak peti ais...

perghhh...
banyak gile buah limau... maklum la raya cina kan...

ok lah, korang, dya nak g makan kenduri lak kat rumah jiran depan, anak diorang kawen...

~ bye ~

Gong Xi Fa Cai



Happy Chinese New Year
tiap kali raya cina ni, mesti dapat makan buah limau banyak-banyak...
eee, bestnya... kalau keje ngan tauke cina lagi la best... best dapat angpau...

to lao pan dya:
 gong xi fa cai lao pan...

Naik bus | Nak pegi mana???



assalamualaikum w.b.t.

hyee korang...

dya happy sangat hari ni sebabnya malam ni dya naik bus balik kampong...
eee, happy sangat lama tak balik kampong jumpa orang-orang tersayang... ngan kawan-kawan sekolah lama pun dah lama tak jumpa maklum laa, masing-masing sibuk dengan hal masing-masing ngan dengan belajarnya, dengan kerjanya dan macam-macam lah yang diorang buat...

malam ni dya naik bus mutiara jam 9pm...
doakan perjalanan dya selamat ok...

haa, semalam plak kawan dya mesej dya tentang majlis reunion form 6... dengan sepantas kilat jugak dya terus on fb terus terjah page group form 6 tentang majlis reunion 2... terus jer tulis status dya nak join jgk... reunion 2 buat kat pantai, pada 25 january, hari rabu...
eee, tak sabar plak nak tunggu hari 2...

sekarang jam dah pun menunjukkan pukul 5.40pm, so dya nak pegi mandi, makan-makan dan bersiap-siap...

buat kawan-kawan dya, kita jumpa kat kampung ye...

~ bye ~

cuti! cuti! cuti! | LIKE



assalamaualaikum w.b.t.

hai korang... hari ni merupakan malam terakhir dya kat puncak untuk semester 2 ni...
kenapa malam terakhir???

malam terakhir sebabnya, dya dah mula cuti semester... yahoooo.... eeee, bestnya dapat balik kampong, rindu sangat dekat kampong, dekat ummi, abah, adik-adik dan kawan-kawan dya kat kampong 2... tapi an, dya sedih gak malam ni sebabnya terpaksa tinggal sorang-sorang kat puncak ni, semua kawan dya dah balik... diorang nak temankan dya pun tak boleh sebabnya bus diorang malam ni berkejar ke kampong, tiket dya plak 22hb, so terpaksa la diorang balik dulu...
tapi sebelum dya balik kampong, dya balik rumah mak cik dya dulu kat kampong padang jawa, klang sebabnya nak letak barang-barang... takkan nak angkut bawak balik kampong semua plak an, banyak plak 2... pastu bukak semester baru bawak balik barang-barang 2 datang sini... itu namanya kurang kerja la plak kan...
malam ni dya tinggal orang jer kat rumah... dya ingat nak pegi rumah bf dya kat apartment sebelah kolej dya ni, tapi bf dya plak tak de kat rumah, kene pegi outstation kat nilai selama seminggu, so terpaksa la tinggal sorang-sorang kat rumah ni...
kalau ikut perangcangan, lepas jer dya habis exam warisan tadi 2, terus nak balik suruh mak cik datang amek, tapi pak cik dya plak keje shift malam, so terpaksa la dya tunggu pagi esok...

tak pe lah, nak buat macam mana kan, pak cik keje shift malam minggu ni... tapi dya bosan la malam ni... tadi dah mesej kawan baik kat selayang, dia cakap jap lagi dia nak temankan dya nak skype, tapi tau la jadi ke tak... takot mengganggu dia plak nak buat keje 2... so, sekarang ni, dya rasa macam nak main game jer...

game ape nak main???

game ape??? game castle ville laa... game ape lagi...

ok lah, bye korang...

gud nite, adios.

Innalillah Buat Allahyarham!!!



assalamaualaikum w.b.t.

hai korang, hari ni dya terkejut sangat bila buka jer facebook terus terbaca dari seseorang hamba allah ni yang menyatakan bahawa seorang penyanyi yang popular dengan lagu indah lelapku dan kembali senyum (izwan pilus) telah pergi meninggalkan kita semua...

terus jer dya buka berita harian online untuk cari berita tentang kematian izwan...
habis jer baca berita mengenai allahyarham, baru la dya tahu punca kematiannya... allahyarham pergi kerana jangkitan kuman dalam darah dan di samping itu juga allahyarham terkena jangkitan kencing tikus... berita ni disampaikan oleh adik allahyarham sendiri, aril dekat twitter...

walaubagaimana pun, al-fatihah dya ucapkan buat keluarga allahyarham... semoga rohnya dicucuri rahmat dan di tempatkan dalam kalangan orang-orang yang beriman...

AL-FATIHAH

Banyaknya beli!!! Habis baca ke tak ni???



assalamualaikum w.b.t

hai peeps.... bosan la rasanya malam ni... eh malam ke???
rasanya dah pagi ni kul 2.30 am dah pun... dya ada 1 paper lagi belum exam, paper warisan 20hb ni.... semalam selesai paper marketing.... adoii, sakit betol paper marketing 2... 3 soalan dya tinggal... sebabnya tak ley jawab.. hakhakhak... lain yang dibaca lain yang keluar... lepas exam pagi 2, lepas zohor la agak-agak, dya pegi giant kat MPH Bookstore... pegi beli novel... hahahahaha... bukan 1,2 jer bel tapi 4 sekali gus beli... banyak la 2 bagi dya walaupun bagi korang siket... beli plak guna baucer... memang suka la menghabiskan duit an... orang suruh beli buku ilmiah tapi kita lak beli novel... sebenarnya dya nak g beli buku ilmiah tadi untuk next sem, buku stage management, tapi tak de plak buku 2... so, beli jer la novel...
novel yang dya beli tadi, tajuk dia TULIS CINTA DALAM HATI, AKHIRNYA AKU KAHWIN, BINI AKU TOMBOY KE? dan MY LOVE PLAYGIRL....
tak tau bila nak baca semua 2, sebab sekarang tengah exam lagi... novel yang beli hari 2 3biji, baru baca sebiji... lagi 2biji belum terbaca...


tabiat sebelum baca buku!!!



assalamualaikum w.b.t.

hai korang... rasanya dah lama tak menconteng-conteng kat blog ni...
ape ea nak tulis hari ni???

ermmm... sebenarnya esok dya ada paper ni esok... paper marketing kul 9 am - 12 pm... huhuhuhuhu.. tapi baca buku belum lagi ni... mata dah ngantuk... baru kul 9.30 pm sekarang ni.... rasanya macam nak minum air kopi la plak nak segarkan mata yang dah nak tertutup ni...
ok, jap lagi dya pegi buat air 2, sampai tak boleh tidur malam ni... nak baca buku sampai lebam... hak..hak..hak.. (ganas betol aku ni...)

tapi sebelum baca buku rasa macam nak main game dulu.. kalau tak main game rasa macam tak sah plak... sebab dah selalu main game so jadinya macam dah ketagih plak...
adoiii nak jadi ape la ngan aku ni...

tapi bila difikir-fikirkan balik memang betol la perangai dya sekarang ni... sebelum baca buku mesti kene main game dulu baru puas... adoiii, buruk betol perangai....

game ape yang dya suka main???

game yang dya suka main dan selalu dya main castle ville ngan coco girl... game zombie vs. plants, turtle odessy 2 ngan angry birds dah lama khatam... game lain ada lagi, tapi kalau nak tulis semua dalam ni macam banyak la plak...
hantu game betol la ko ni dya...
otak pun macam dah biol dah sekarang ni...
ok lah korang, dya nak main game jap, pastu nak p baca buku...
esok nak exam... kalau tak baca buku jawabnya esok nganga & tidur depan kertas soalan...
~ bye ~

lagu favourite ke ni???


Alexandra Stan - Mr. Saxo Beat


You make me this,
Bring me up,
Bring me down,
Playing sweet,
Make me move like a freak,
Mr. Saxobeat. (x4)

Oh, yeah, mmm yeah, mmm yeah (x4) 
Saxobeat 
Saxobeat

Hey, sexy boy,
set me free,
Don't be so shy,
play with me,
My dirty boy,
can't you see
That you belong next to me.

You make me this,
Bring me up,
Bring me down,
Playing sweet,
Make me move like a freak,
Mr. Saxobeat. 

You make me this,
Bring me up,
Bring me down,
Playing sweet,
Make me move like a freak, 
Oh, yeah, mmm yeah, mmm yeah (x4) 

You make me this,
Bring me up,
Bring me down,
Playing sweet,
Make me move like a freak,
Mr. Saxobeat. 

You make me this,
Bring me up,
Bring me down,
Playing sweet,
Make me move like a freak. 
You make me this,
Bring me up,
Bring me down. 
Mr. Saxobeat. 

You make me this,
Bring me up,
Bring me down.
~~~~~~~~~~~~~~~~
this my fovourite song... pertama kali dengar masa overnite dengan kawan laki g kl...
masa 2, dia buka radio hits fm, tetiba keluar la lagu alexandra stan ni...
kawan dya cakap:
"hah, ni lagu favourite i ni..."
dia pun terus kuat an radio 2 then terus nyanyi...
first time dengar lagu ni terus dya tercari-cari tajuk lagu ni...
lama gak la..
sekarang baru dapat.. hukhukhuk... sedihnya...
lama mencari... baru sekarang dapat...

OST.City Hunter | Cupid 걸스데이 (Girl's Day)


City Hunter - Sweet Love (걸스데이)


I’m your cupid My boy I love you!
jjaritaejin gibuningeol
ireon neukkim cheoeumingeol
mabeobe geollin geot gata
neol bol ttaemyeon.

kongdakkongdak seolleneun mam
meoributeo balkkeutkkaji
niga neomu johajingeol
nado mollae

josimseureopge dagagallaeyo
Oh! I’m your sweety girl
nal anajwo

josimseureopge yaegihallaeyo
Oh! I’m your lovely girl
ni pume angin chae
Hello Hello you shiny boy!
kyupiteu hwasari
nae maeume kok deureowa
neoreul bomyeon nan tteollyeowa
Hello Hello you shiny boy!
dalkomhan useumi
nae maeume ssok deureowa
haru jongil nan tteollyeowa
You got my heart!
My love My love My love My boy x3

dugeundugeun gaseum tteollyeo ni eokkaee gidaeeo
Come on boy You’re my boy Love my boy
My love My love (My boy)

josimseureopge dagagallaeyo
Oh! I’m your sweety girl
nal anajwo

josimseureopge yaegihallaeyo
Oh! I’m your lovely girl
ni pume angin chae
Hello Hello you shiny boy!
kyupiteu hwasari
nae maeume kok deureowa
neoreul bomyeon nan tteollyeowa
Hello Hello you shiny boy!
dalkomhan useumi
nae maeume ssok deureowa
haru jongil nan tteollyeowa
You got my heart!

Shiny boy!
kyupiteu hwasari
nae maeume kok deureowa
neoreul bomyeon nan tteollyeowa
You got my heart!
My love My love My love My boy


OST.City Hunter | Suddenly



Suddenly Lyrics (City Hunter OST) – Kim Bo Kyung
amureon maldo tteooreuji anhasseo
neoui eolgul dasi bol jul jeongmal mollasseo
nae maeumsok gipeun oedingae mudeodun chae
yeojikkeot geuriwohamyeo apahaesseotji

dorabomyeon miso ttuin eolgullo nal
barabomyeo hangsang dwie seo inneun geot gata
eojireoun i gibune hallo bameul saemyeo
ajik nameun geudae heunjeoge ulgon haerji

ije malhaejwo naega mwol jalmotaenneunji
ije malhaejwo naega bujokhaetdeon geonji

jeongmal geudaereul michidorok wonhaesseo
geudael dasi bol su itgireul hangsang gidohaewasseo
ireoke naege jugeul geotman gateunde
ijen geudaega naege ol sun eomnayo jebal

honjaseodo jalhaenael su itdago
neo eobsida jalhaenael su isseul georago
dajimhamyeo ojianneun jameul cheonghaebwado
ni maltu ni pyojeongman ttoryeosi tteoolla

ije malhaejwo naega mwol jalmotaenneunji
ije malhaejwo naega bujokhaetdeon geonji

jeongmal geudaereul michidorok wonhaesseo
geudael dasi bol su itgireul hangsang gidohaewasseo
ireoke naege jugeul geotman gateunde
ijen geudaega naege ol sun eomnayo jebal

jeongmal geudaereul michidorok wonhaesseo
geudael dasi bol su itgireul hangsang gidohaewasseo
ireoke naege jugeul geotman gateunde
ijen geudaega naege ol sun eomnayo
jebal jebal
~~~~~~~~~~~~~~~~~~
arr... bestnya lagu & cite City Hunter ni... tambah2 Lee Min Ho plak 2 yang berlakon...
hurmmm, favourite actor... comel sangat dia ni...



bila dah bosan, macam2 selongkar dalam FB



assalamualaikum w.b.t.

alaahaii, bosan la plak hari ni, tak tau nak update ape... dah lama dya tak update blog dya ni... maklum laa 2,3 hari lepas sibuk sikit bertungkus lumus siapkan stage & costume untuk patung nak present untuk kelas teater semalam... alhamdulillah semuanya selamat dan diterima lecturer... nasib baik la lecture dya tu tak membebel kat dya, cuma dekat 2,3 orang kawan dya yang lain jer die membebel sebab tak kene buat budget untuk teater... adoii, memang susah nak buat budget ni kalau tak biasa... dya pun tak biasa gak, tapi dya main agak ikut sesedap hati jer buat 2 tapi nasub baik la ok budget yang dya buat 2... alhamdulillah...

tadi tengah bosan-bosan la an, dya bukak la facebook... selongkar punye selongkar tertengok la gambar ni...
comel tak benda ni???

macam comel jerk an, siap pakai helmet lagi... maklum laa untuk keselamatan...
yang ni plak tengah mengintip... mengitip ape dya pun tak tau, jangan mencuri dah laa kan???
comel kan kucing-kucing ni...
eee, geram plak tengok, tapi takot la nak pegang....
hahahahahaa, penakut betol ko ni dya...
dengan kucing pun nak takot, kalau dengan ular tak pe la jugak nak takot-takot...

tengok la lagi kat gambar-gambar dia orang ni, terjumpa plak gambar ni...
amacam???
power tak orang ni???
bukan la nak cakap power macam power rangers, tapi memang power laa...
larat plak 2 siap angkat motor lagi, mesti orang ni minum power root an...

ok lah, dya nak study lak... prepare untuk exam 17 january ni... paper marketing...

bye.

birthday siapa ni???



assalamualaikum w.b.t.

hari ni kan birthday abah dya tau...
10 january
tapi dya hanya dapat ucap melalui tefon jer...
huk..huk..huk..
sedihnye... sebab tak balik kampong lagi...
sama macam birthday ummi dya 2 january lepas...
dya balik kampong lagi 12 hari sebab dya masih ada paper
17 january and last 20 january...
lambatnye nak balik kampong... rindu laa kat my dad n my mom...
apa pun sempena hari ulang tahun kelahiran abah dya yang ke 49 ni, dya harap abah dikurniakan umur yang panjang, dimurahkan rezeki, dikurniakan kesihatan yang baik dan hidup bahagia bersama ummi dan anak-anak...

I LOVE U, ABAH

don’t smoke, ok!!!
bau asap busuk la... nanti abah jugak yang dapat sakit tau...
ingat tu abah...

korang nak tak jadi macam ni???



ape la agaknye dya nak bagi tau untuk entry ni kan???
haa, agak-agak korang la kan ape???
ishh, mana la kita orang tau ape kau nak bagitau dya...
kalau dah tau tak tengok la pulak...
amboii, tak nak tengok...
ok, fine....
dya tak paksa pun...
kalau korang nak baca dan  nak tengok teruskan lah, dya tak marah pun...


ok, ape tunggu lagi...
jom tengok dan baca sama-sama ok!!!


Chinese wedding, a lot of Lamborghini

woww.....
agak-agak la kan dapat ke tak impian nak jadi macam tu???
apa pendapat korang tentang weeding macam ni???
mesti korang nak jugak kan???
sape la tak nak kalau dapat macam ni, sekali seumur hidup pulak tu kalau dapat langsungkan wedding macam ni... memang takkan lepaskan peluang la kan...


tapi kalau korang nak miliki kereta ni???
kene la study hard & study smart mula dari sekarang...
selalu mintak restu dari parents kita itu yang paling penting tau...
harap-harap ape pun impian yang korang buat dan inginkan akan tercapai...
wish you n me GUDLUCK!!!


=)

Grrrr...



assalamualaikum w.b.t

hyee korang...

sebenarnye tak tau nak tulis ape ni... tadi ngah bosan2 ingat nak layan
game castle ville kat fb, so bukak la game 2....
lalalalalala....
tengah2 tunggu ada la dekat setengah jam baru takat ni loading...
memang sakit hati laa, ngan line internet malam ni...
macam owg gile tunggu, tak boleh2...
button refresh sejuta kali dah tekan, tapi tetap sama...
adoiii... memang menguji kesabaran laa ni...
cam sial line...
 
grrrrr.........



jujur
|
|
v
“mengakui, berkata atau memberikan suatu informasi atau maklumat yang sesuai dengan kenyataan dan kebenaran.”
kejujuran seseorang biasanya dinilai dari ketepatan pengakuan atau apa yang dibicarakan seseorang dengan kebenaran dan kenyataan yang terjadi. bila seseorang tidak mengakui sesuatu hal sesuai yang sebenarnya, orang tersebut sudah dapat dianggap atau dinilai tidak jujur, menipu, mungkir, berbohong atau sebagainya.

kenapa harus bersikap jujur?

kita sering mendengar orang tua menasihati anak supaya harus menjadi orang yang jujur. dalam mendidik dan memotivasi supaya seorang anak menjadi orang jujur, kerap kali dikemukakan bahawa menjadi orang jujur itu sangat baik, akan dipercayaorang, akan disayangi orang tua, dan bahkan mungkin sering dikatakan bahawa kalau jujur akan disayang/dikasihi oleh tuhan. tapi setelah kita merenungkan dan menyelami permasalahan kejujuran ini, aku masih tidak mengerti:
“kenapa harus jadi orang jujur? sedangkan orang tidak jujur dengan kita.”
“adil ke semua itu?”

perlu ke bersikap jujur?

dalam sesuatu hubungan, kejujuran adalah sangat penting untuk saling mempercayai satu sama lain. kejujuran mencerminkan keperibadian dan tingkah laku kita yang sebenarnya dan sebaliknya.

tetapi sekarang ramai yang hipokrit.
“aku benci orang hipokrit... konkrit macam tembok batu, seperti itulah muka dia jika hipokrit.”
 
buktikanlah bila kau ada cinta
setulus hatimu bisa menerima
sebatas kejujuran yang kau miliki
bukan sekadar bersama
jujurlah padaku bila kau tak lagi cinta
tinggalkanlah aku bila tak mungkin bersama
jauhi diriku, lupakanlah aku selamanya

kepenatan melanda diri | kucing



assalamualaikum w.b.t.

~ hyee ~

korang wat pa 2 haa???

mai sini baca entry cek...

awat aku cakap kedah plak ni???

tetiba jer... buang tebiat ke hape???

haah, ni nak citer sal kucing uitm ni haa...

pergh..... kucing uitm???

pandai ka kucing ni sampai ke uitm???

hyee, cepat la citer... tadi cakap nak citer sangat an...

errrr... apa pun tak boleh...

sebenarnya an, semalam masa dya ngah study ctu553 subjek hubungan etnik, masuk la sekor anak kucing ni...
comel sangat kucing ni, tapi dya xsuka la kucing...
kalo nak puji comel 2 boleh laaa....
masa dya study 2 an, kucing ngah main2 ngan bakul kain member dya (cik heida), bukan main seronok lagi kucing 2 main...
pas2 an tetiba jer hilang...

kene kidnap ke kucing 2???

xde la sampai kene kidnap... sape la nak kidnap kucing...
hahahahahahahaa....

may be dah keluar kot kucing 2....

member dya yang nama lisa masuk la bilik eja, sebabnya nak hafal subjek entrepreneurship, tetiba lisa pun panggil:

wei korang, cer mai tengok sape ada kat bilik ni...

kita orang pun p la tgk...
rupe2nya kucing tadi 2 ngah tido...

ish..ish..ish.. kesian betol kat kucing 2...

lena gila dia tido sampai kita orang kacau dia wt dekk jer...
memang best la an kalo dapat tido kat katil, empuk lak 2...
untung laaaaaa....

katil sape jadi mangsa???

katil eja....

masa 2 eja xde kat rumah, p rumah kwan dia tingkat atas 2 haa...
kalo eja tau, huhh.. tak tau laa ape jadi kat kucing 2...
nasib tak berak jerk kat katil 2...

lepas ½ jam gak laa, kucing 2 pun bangun la, keluar bilik siap menggeliat lagi...
huhh, syok tido kat katil laa 2...

pas2, kwan dya (wawa) main ngan kucing 2...
bkan main seronok lagi...
tetiba perut dya lak lapor...
dya tanya la maggie kt ika...

ika, ko ada maggie kari tak, aku nak ratah???

ika pun cakap la...

ada, kat locker aku, p ar amek sendiri...

aku pun ape lagi, p ar amek...
masa aku konyok maggie 2, kucing tadi 2 tengok jer...
nak la 2...
memang sah...
dia p kat meja aku, dia lompat....
aku ni ape lagi...

maaaakkkkkkkkkkkkkkkkk..................

sampai terkeluar haa air mata ni....
aku memang takot kucing...
huk..huk..huk..
malu kat orang (ayat yana), ngan kucing pun takot...
ok lah, lusa ada exam music...
nak g buka buku dulu, bukan muka buku ae....

bye korang...